onsdag 30 november 2011

Fuskbygge

Hallå!

Idag när jag var på Willys och handlade så slank det ner en byggsats av "Annas Pepparkakshus" ner i kundvagnen. Jag tänkte att det kunde vara en mysig grej som jag och barnen kunde göra när dom kom hem från skolan och dagis. Jag vet att det är fusk att använda sig av färdiga pepparkaksväggar och tak. Men ärligt? Vem har tid att stå och göra sin egen deg och sedan stansa ut väggar och tak? Inte jag iallafall ;o) Fast mest beror det nog på att jag är för lat och bekväm.

Barnen blev iallafall eld och lågor när jag berättade för dom om min byggplan. Det gick riktigt smidigt att få med sig dom båda hem, utan en massa tjat att ta med sig komisar eller att dom ville vara kvar och leka. Tyvärr så gick planen i stöpet när vi kom hem och jag öppnade upp kartongen och såg att hela byggsatsen hade gått i kras :o( Typiskt!!

Barnen var så duktiga som inte bröt ihop fullständigt utan accepterade att husbygget inte skulle kunna bli av. Men jag hade ju fortfarande alla saker hemma, som tex kristyr och non stop så någonting pysslade vi ändå ihop...


" Göteborgs pepparkaksfigurer" fick träda in som substitut för det kraschade huset...



Det duttades och pyntades med godis och kristyr.

Smarrigt och vackert på samma gång :o)


Non stop!


Det provsmakades endel.



Molly satt och munpruttade...


...och tyckte själv att hon var riktigt rolig :o)



Trist! Vi får göra ett nytt försök en annan dag.



Kram Lovisa

måndag 28 november 2011

Rörigt


Hej hallå!


Hoppas allt är bra med er därute. Har ni fått snö än? Här i Örebro lyser snön med sin frånvaro. På ett sätt är det skönt, men samtidigt jättetrist! Norrlänning som jag är så klappar hjärtat lite extra när man får höra snön knarra under fötterna och lungorna får andas kall och frisk vinterluft. Men jag ska inte tala allt för varmt om snö...för egentligen är jag inte sååå jätteförtjust i den. Eller rättare sagt så är jag inte så förtjust i att den ska ligga kvar så länge som 5-6 månader. Det är på tok för länge. Därför gillar jag vintrarna här i söder. Men samtidigt så är själva snön och kylan i norr bättre....äsch, jag kan hålla på att vela hur länge som helst. Vi säger att det är jämnt. Södra sverige och Norrland kammar hem varsin poäng, 1-1 :o)


Jag befarade att detta skulle bli ett rörigt inlägg (därav överskriften) och som ni ser så hinner jag knappt börja inlägget förrän det barkar...


Det har hänt mycket de senaste dagarna men samtidigt så vet jag knappt vad jag ska skriva om när jag väl sätter mig vid tangentbordet. Därför misstänker jag att det kommer att bli rörigt det här, med många tankevurpor. Hoppas ni orkar hänga med...annars kan ni lika gärna ge upp nu. Det kommer nog inte avhandlas så mycket av värde i allafall ;o)


Idag har jag varit och inhandlat barnens klädsel till Luciatåget som snart går av stapeln på dagis och skolan. Hugo vill vara tomte i år och Alva brinner av iver över att få bära luciakrona och tillhörande lucialinne. Molly har inte yttrat sig i frågan så därför utnyttjar jag min roll som mamma och utser henne till pepparkaka. Hittade en übersöt pepparkaksklänning på Lindex som kommer bli toppen på henne.


För övrigt så dras jag med en jobbig smärta i nacke och axlar. Verkligen jättetrist! Det blir som en ond cirkel liksom. Jag får ont i nacke och axlar vilket resulterar i kass hållning vilket i sin tur resulterar i ont i ryggen, som i sin tur resulterar i riktigt dåligt humör! Jag orkar bara inte hålla skenet uppe. Barnen får ut för det genom att jag ingenting orkar. Mestadels sånt som har med lek och bus att göra. Marcus, stackarn får ut för det genom sura miner och tystnad. Orkar knappt svara honom när han pratar med mig.


Det som också smärtar mig i det här, är det tydliga budskapet att jag verkligen måste börja träna. Och som min käre make så älskvärt och omtänksamt uttryckte sig igår när vi pratade om det; "Ja, å du blir ju inte direkt yngre heller!" Tack för den! Rätt i mellangärdet bara...så att jag krumnar ihop ännu mer och fövärrar ryggverken ännu en smula ;o)


Nä, men seriöst! Jag måste verkligen börja träna. Kan någon vara snäll och ge mig en spark i baken?! Gärna med en sko med stålhätta!


Någon som verkligen inte behöver träna är vår sexårige son. På något förunderligt sätt så har han lyckats med bedriften att "odla" ett sexpack på magen. Är inte det lite orättvist? Jag trodde inte ens att det var möjligt när man var så liten. Men egentligen är det väl inte så konstigt. Han är ju otroligt aktiv och rör ju på sig mer än han sitter stilla. Därför kan ni ju förstå att vi blev lite smått oroliga för honom när vi var på sjukhuset härom veckan på ett uppföljningsmöte ang epilepsin. Då frågade sköterskan om vi hade märkt av någon skillnad i Hugos aptit sedan han börjat med medicinen? När hon nämnde det så kom jag på att jag faktiskt har reagerat över att han har blivit "liten i maten". Då berättade hon att det kan vara en bieffekt av medicinen. Antingen så för man större aptit, eller så får man mindre. Det är ju typiskt då att Hugo som redan är så tanig, skulle få sämre aptit. Så nu ska man gå omkring och oroa sig för det också.



Här är ett kort på Hugo när han springer i vattenspridaren. Benget, som ni ser. Han har inte mycket att ta av om det nu visar sig att han går ner i vikt pga av medicinen. Jag kommer vaka som en hök över honom och se till att han äter, var så säker!


Nä, nu vet jag inte vad mer jag ska skriva. Jag tackar så hjärtligt om du är en av dom som orkat läsa hela vägen hit. Jag är glad att du offrade din tid :o) Nu gråter Molly efter mig så det är dags att säga tack och hej. Lämnar er med en liten filmsnutt på våra söta små tjejer som busade vid matbordet härom kvällen.


Ta hand om er!





Kram Lovisa

torsdag 24 november 2011

Här pyntas det

Hej igen!

Tänkte bara att jag skulle visa lite bilder på årets julpynt här hemma. Jag vet inte...kanske inspirerar det någon? Jag är ju ingen modebloggare elller heminredningsfreak, men lite mysigt är det att fixa och ändra här hemma och som sagt, kanske är det någon som tittar in och hittar en idé dom gillar?!


Adventsljusstaken som står på köksbordet fick lite goa gubbar och gummor på sig. Ljus och ljusfat från IKEA. Pepparkaksdeg från Skogaholm och inköpt på Willys ;o)


Den här adventljusstaken står för tillfället på öppna sipsen i vardagsrummet, men jag misstänker att den kommer flyttas runt endel. Everything från IKEA.


Den här lilla godingen "slängde jag ihop" på en höft. Fatet är köpt från WänaHem och kronan, ljuslyktan och pumlorna är köpta på Fröken Brogrens Veranda på väster här i Örebro.


Funderar på om jag ska köpa fler pumlor som ska få pryda julgranen i år? Så söta!


Ännu ett betongfat från WänaHem och så en ljuslykta från Rusta (av alla ställen) och så en liten söt plåtgran. Även den från Fröken Brogrens Veranda :o)


Dessa små ljushållare köpte jag på loppis för läääänge sedan. Ser ni vad det är? Ja, precis....kakformar :o) Passar perfekt till värmeljus!


Utomhus hänger det här hjärtat och hälsar vänner och julen välkommen :o) Hjärtat hittade jag på Lågprismagasinet och "GOD JUL" skylten på F B Veranda.





Molly är en rolig prick att umgås med om dagarna :o)



Kram Lovisa

Julmys

Hej!

Jag hade ju tänkt blogga om vår lilla traditionella julmysardag igår men Marcus var borta igår kväll och Hugo hade svårt att somna och när han väl lyckades, då vaknade Alva och så ville inte Molly somna i sängen utan skulle äta och sova i famnen. Så när det väl fanns tid över då var det sängen som kallade istället.

Men nu har jag tid att skriva lite om vår mysiga eftermiddag igår.

Mia och Seth kom hit efter kl 13 någon gång och då drog vi igång och gjorde en lussebullsdeg som fick stå och jäsa under tiden som vi bakade pepparkakor. Barnen orkade vara med ganska lång stund, längre än vad jag hade trott så vi fick ganska mycket bakat tillsammans.

Julkänslan har inte riktigt infunnit sig trots julmyset igår. Men snart så. Men jag tror barnen känner av den trots allt. Dom sprang runt och sjöng julsånger och tyckte att det var riktigt kul att baka och pyssla. Men det är väl naturligt att det blir så. Jag älskar julen men den där riktigt mysiga julkänslan som man hade som barn, den är sedan länge borta. Nu njuter man och gläds genom barnen istället. När man ser deras lycka och förväntan, då mår man bra inombords.


Vi började med att barnen fick måla sina trolldegspepparkakor som ska hänga i julgranen. Ett populärt påhitt som jag tror det kan bli en uppföljare på. Här kommer receptet för den som vill:


Trolldeg


12 dl mjöl

ca 4,5 dl vatten

3 dl salt

2,5 msk olja

Knåda ihop degen väl.

kavla ut degen och stansa ut figurer med pepparkaksformar. Grädda i 170 grader i ca 30-40 minuter. Låt dom svalna och måla sedan. Glöm inte att göra ett hål så man kan hänga dom i granen. (Jag använde ett sugrör att göra hål med. Jag gjorde en halv sats och fick ett 20-tal figurer.) Lycka till!


Alva målar en gumma.

Dags för pepparkaksbak.


Molly tyckte att Seths tomteluva var lite fräck ;o)


"Men, den sitter ju fast"


"Hehehehe!"


Årets nyheter i julgranen :o)


Till sist så blev det lite pepparkakspimpning.


En härlig dag fick vi tillsammans, men oj så trött jag var på kvällen. Tack Mia och Seth för att ni kom!



Kram Lovisa

tisdag 22 november 2011

Lortgrisar

Hallå!

I morse hade vi spännande skådespel utanför fönstret. En enorm björk på baksidan skulle fällas och vi fick första parkett när dom drog igång tidigt imorse. Killen som sågade ner trädet klättrade en bra bit upp i trädet och hängde ibland och dinglade i ett rep när han hivade ner kvistar och grenar. Marcus skulle ha fått tåsvett om han hade varit hemma och sett det ;o)

Ner kom björken, och vi får ytterligare en massa bra ved att elda med i några år framöver. Det tackar vi för!

Idag har jag och tjejerna haft en mysig dag tillsammans med Ida, Cornelia och Greta. Vi drog till IKEA när dom öppnade och strosade runt där en stund innan det var dags för lunch. Sedan fortsatte vi shoppingrundan innan det var dags för mig att åka och hämta hem Hugo från skolan. Alva fick följa med Cornelia hem och fortsätta leka så henne har jag inte sett röken av idag :o)

IKEA har precis som många andra butiker redan tagit fram sitt julpynt och det är så mysigt att gå längs med hyllorna och spana efter nya fina grejer att sätta upp i fönstren eller hänga i granen. Jag kom tillslut hem med en ny adventsljusstake och massa mer ljus i alla dess former. IKEA är bra, hurra hurra hurra!

Igår eftermiddag så blev vi utringda att möta upp Therese och barnen i lekparken. Det blev ett skönt avbrott mitt i all städning och tvättande. Det var tur att jag fick på barnen överdragsbyxor och overall för när vi väl kom dit så blev det gyttjebrottning och rull-lekar nerför slänten. Alva var lortig till och med inne i öronen med lera. Det blev till att bada när vi kom hem....och tvätta, igen! Men kul hade dom :o)

I morgon go' vänner då blir det julpyssel och jumys här hemma på Karlsrovägen. Mia och Seth kommer hit på eftermiddagen och då ska vi baka lussekatter och pepparkakor och så har Seth önskemål om att göra kristyrer och så har jag gjort "pepparkakor" av trolldeg som jag sedan torkat i ugnen. Dom ska barnen få måla imorgon. Får se hur det blir. Visar bilder imorgon.


Lortfia!
Lortig och lockig. Alva får så fina lockar när hon blir blöt i håret. Dessa lockar are made of sweat! :o)


Bye bye björk!







Kram Lovisa

söndag 20 november 2011

Reklam

Hej på er!

Kan ni förstå att det börjar lida mot jul? Och fortfarande har det inte kommit någon snö, det är plusgrader ute, det blommar i rabatterna och gräset är grönt. Idag när vi var på väg hem från kyrkan så kom barnen inspringandes med blåbär i händerna som dom hade hittat i skogen utanför. Fattar ni?? I mitten på november! Ur led är tiden.

Hur har ni haft det då, den här helgen? Vi har haft en relativt lugn helg. Det enda tråkiga (enligt mig) är att Marcus har varit iväg både igår morse och imorse så jag har fått ta mornarna själv...igen! Ingen större skillnad från vardagarna alltså. Men sen så har han varit hemma och det har varit mysigt.

Molly har tagit flaska flera kvällar i rad nu och börjar även äta mer och mer burkmat, vilket gör att Marcus kan ta henne mer nu än förrut. Det är med blandade känslor jag gläds över framstegen. Min lilla tjej börjar bli så stor!

Men igår kunde jag åka iväg till Marieberg och Willys i två timmar för att handla och fixa lite presenter och det har inte hänt sedan Molly föddes. Förrut har hon antingen följt med mig eller så har jag blivit hemringd efter 45 minuter, 1 timme för att Molly har varit hungrig och ledsen. Framsteg som sagt!

Igår eftermiddag våldgästade vi Micke och Ann-Sofie för att äntligen få snusa lite på Lina (tre dagar gammal). Vilken lycka! Hon var så liten och söt. Alva tyckte att vi skulle skaffa en till liten bebis (gulp). Även om det är mysigt med bebisar så börjar även jag känna att vi är nöjda och glada över våra tre här hemma. Men man ska aldrig säga aldrig, som min pappa brukar säga ;o) Hahaha!

I fredags fick vi barnbidraget och dom pengarna fick inte ligga och mysa på kontot särskilt länge. Så fort affärerna öppnade så var jag i farten och handlade vinterkläder till barnen. Både Alva och Hugo kunde ha sina overaller från i fjol när jag lät dom prova dom för en dryg månad sedan. Men dom växer så det knakar så vid det här laget så har kläderna redan blivit för korta i armar och ben så därför behövde jag ge mig ut i jakt på nya.

Jag är så glad över att vi har fått Lager 157 hit till Örebro. Där handlar jag alltid regnkläder, vinterkläder, underkläder och andra kläder. Helt okej utbud med andra ord, och väldigt humana priser. Handla där om ni får möjligheten.

Igår när jag var på Marieberg så tittade jag in på Apoteket. Dom gör reklam för sitt eget smink just nu. Jag brukar vanligtvis inte köpa dyrt och fint smink utan handlar istället billig strunt på H&M. Men nu tänkte jag att jag skulle unna mig bra smink som jag vet INTE är testat på djur. Köpte därför på mig mascara och ögonskugga från Apoliva. Och just nu har dom ett erbjudande, om man köper minst två produkter från märket Apoliva så får man en puderborste med på köpet (värde 99:-). Det passade mig utmärkt eftersom att jag är i stort behov av en ny. Jag testade sminket i morse och känner mig väldigt nöjd. Ska nog gå tillbaka och spana efter lite rouge och puder också.

Nu är Hugo iväg på Discobowlingkalas, Alva har kommit hem från en kompis, Marcus kom precis in från en springrunda och Molly sover. Det är lugnt och skönt med andra ord och jag ska nog ta och krypa upp i soffan och bara njuta av att ingenting behöva göra....iallafall för en liten stund.

Hoppas ni får en skön vecka!


Min fina storasyster tittade förbi lite snabbt idag och jag hann fånga oss båda på bild. Inte helt olika va?! Nu när jag också klippte lugg :o)



Barnen var inte hemma när jag skulle fota vinterdressarna och de matchande mössorna, så Alvas sminkdocka fick agera "stand in".

Redo för vintern!


Mitt Apolivasmink. Och i bakgrunden kan ni se en skymt av mig och mitt nya nagellack :o) Jag gillar rött och hittade en ny fin nyans på H&M. 643 Chelsea red, heter den.



Kram Lovisa

onsdag 16 november 2011

Seger, Stig Helmer!

Hallå hallå!

Har ni det bra? Vi börjar återhämta oss från en tråkig förkylning. Det snoras fortfarande en hel del här hemma och hostas...men vi överlever.

Ikväll har det hänt stora ting, det vill jag lova. Inte nog med att våra underbara vänner Micke och Ann-Sofie har fått en liten bebis, och Molly en lekkamrat (tjohooooo!!!!!! Välkommen älskade Lina Romell!) så har även vår egna lilla Stig Helmer (ni förstår smeknamnet sen när ni ser bilden här nedan) äntligen tagit flaskan för första gången. SEGER!!!!

Vi har hela tiden skyllt på Molly och sagt att hon inte gillar flaskan eller vällingen...men i själva verket så är det nog oss det har varit fel på. Vi har gett upp för lätt. Men ikväll vägrade jag ge upp, utan satt och trugade tills hon plötsligt inte orkade kämpa emot längre utan slukade hela flarran utan några som helst krussiduller. HA!!! Mamma-Molly 1-275 :o)

I morgon bitti ska vi tillbaka till sjukhuset för att träffa Hugos epilepsisköterska igen. Det är skönt att Marcus är med imorgon. Jag är så orolig att jag glömmer hälften av vad hon säger annars. Jag har blivit sån efter graviditeten och förlossningen och ett halvår av Mollys "operation dränering av mamma". Jag glömmer jättemycket!

När jag berättade för Hugo ikväll att vi ska till sjukhuset imorgon för att dom vill titta till honom och se hur han mår fick jag till svar, Citat -" Ahmäää, det är ju AS-tråkigt! Jag mår ju AS-bra ju! Slut citat. Jorå...det är vår lilla preeteen det ;o)


Pappas skägg kittlar dödsskönt under foten.


Stig Helmer light.


"En vällingflaska", tänker ni. "En TOM vällingflaska" tänker jag. Ett litet steg närmre friheten. Snart kanske jag kan få gå på café igen, shoppa all by my self, träna....oooh, vågar man drömma? Gå på bio!?!?!?!?!?! Ljuvligt!







Avslutar med Hugos Robotdans.



Kram Lovisa

söndag 13 november 2011

Äntligen!


Hej på er!


Det satt långt inne men nu har jag äntligen varit och köpt en såndäringa mackapär som man använder för att ladda in kort i datorn. Förut när Marcus hade laptopen genom jobbet så gick det att sticka in minneskortet direkt i datorn. Men sedan han var tvungen att lämna tillbaka den i och med jobbytet så använder vi oss av våran stationära dator och i den så kan man inte bara sticka in kortet hur som helst. (Tro mig, jag har försökt...i varje springa som finns...funkar icke!!)


Men i eftermiddags när jag och barnen drog iväg till MArieberg för att införskaffa en sen farsdagspresent så slank jag in på Kjell & Company och där fanns den. Räddaren, the savior. Kortläsaren!


Så istället för att babbla på en massa så tänkte jag att det får bli en liten snabb sammanfattning av dom ca 200 korten som låg i kameran under den här tiden jag inte har kunnat ladda in dom i datorn. Håll till godo...

Jag och barnen åkte till mamma och pappa i Surahammar över dan för några veckor sedan. Där var även storkusinerna. Här myser Ebba och Molly.



Hugo har en förkärlek till att plocka frukt och bär. Sicken tur att mormor och morfars plommonträd var i stoooort behov av att bli av med lite frukt.


Hugo var hemma från skolan en dag i samband med en av hans svimningar. Plötsligt hörde jag ett oroväckande ljud inifrån köket...och när jag kom dit möttes jag av den här synen. Pärlburken i backan och miljontals pärlor ööööverallt!


Hugos första läxa. Att färglägga kvadrater, cirklar, trekanter och rektanglar. Han blev trött efter halva papperet och tyckte han var värd en liten paus ;o)


Alva fyllde 4 år den 22/10. Det firades tidigt på morgonen i sängen, precis som det ska vara. Hon var lyrisk och gillade vad som gömde sig i paketen.


Så här stor är man när man fyller 4 år visar hon och gör samtidigt peacetecknet på sig själv :o)


Bästisen Cornelia kom över mitt på dan och lekte. Det blev som ett minikalas och vi firade med hemmagjord glasstårta. Tjejerna gör ALLT tillsammans, och då menar jag ALLT. Här tex blåser dom ut ljusen tillsammans <3


Mollys barnvälsignelse. En tung dag att tänka tillbaka på samtidigt som den bär på en hel del ljuspunkter. En stund efter att den här bilden var tagen så svimmade Hugo för fjärde gången och oron tog över oss. Vi åkte ju in senare på eftermiddagen och blev inlagda på hjärtavdelningen. Två dagar senare konstaterades att han har ett friskt och fint hjärta, men att han istället har epilepsi. En stor omställning för oss alla, men i dagsläget är han anfallsfri tack vare medicinering. Skönt!



4 stycken 4-åringar. Alva, Cornelia, Ingrid och Hanna. De tre första är framtida klasskompisar och Hanna är Alvas kusin från Motala. Här poserar dom i sina fina halsband.


Alva fick ett sminkhuvud av sina kusiner. Lyckan var total! Men den jobbiga mamman (alltså moi) tyckte att hon kunde vänta med att öppna kartongen tills vi var hemma. Lydig som hon är så gjorde hon som mamman sa...men titta får man ju göra. Det har ingen sagt någonting om!


Hugo med sitt lilla EKG som han hade på sig i en veckas tid. Tapper kille vi har!


Busungar!


Alva i sin nya fina frisyr :o)


Igår. Alva väntar förväntansfullt på att hennes första gäster ska knacka på dörren :o) Kalaset blev en hit!



Farsdagspresenter! Kalsonger från Hugo, guldglitterljus från Alva och godis från mig. Molly gav pappa en magisk T-shirt som man lägger i blöt och så vecklar den ut sig till en fullstor T-tröja med ett tryck på bröstet där det står. "Min pappa äger!" Den är blöt just nu...så fort den har torkat och Marcus har satt på sig den ska jag visa upp den :o)



Nä, nu räcker det! Ha det så bra :o)


Kram Lovisa

lördag 12 november 2011

Kalas

Hej hej!

Äntligen så var dagen här som Alva har längtat så efter. Kalasdagen!

Efter maaaaassor av förberedelser, bakmani och städande och fejjande så knackade det äntligen på dörren klockan 2 idag och alla Alvas dagiskompisar kom en efter en.

Igår när jag och Marcus började förbereda i vardagsrummet där alla gäster skulle få sitta så skrattade vi gott åt vad vi tagit oss till. 19 barn och lika många föräldrar var bjudna och runt vårt vardagsrumsbord får som mest 12 personer plats. Hur göra?!

Så det var med en liten klump av nervositet i magen som vi tog emot alla barn och föräldrar idag. Men vet ni vad?! Det gick hur bra som helst!! Med lite pyssel och fixande så trollade vi fram några fler platser och alla fick plats och kunde fika :o)

Det här är nog det smidigaste kalaset vi har haft på länge och jättetrevligt. Alva var iallafall jättenöjd och blev så glad över alla fina presenter.

Sötaste kommentaren idag var då jag kommenterade en av killarnas coola frisyr, en tuppkam, och mamman berättade att han hade motiverat den med kommentaren; Alva gillar snygga killar!! Hihi, klockrent :o)






Lugnet före stormen! Jag tog ett FÖRE-kort på Alvas rum för skojs skull. Jag tänkte att det skulle se ut som ett bombnedslag efter 19 ungars framfart...men tji fick jag!





Det syns knappt att dom varit där. Det ser oftast värre ut efter att Alva har lekt där SJÄLV! ;o)





Rosa dukning med prinsesstema...självklart!





Varannan tallrik och mugg var Rapunzel...





Och varannan tallrik och mugg var prinsessorna.





Bra avslut på en bra dag! Testar ett av Alvas nya spel som hon fick idag. Bamse och honungsburksjakten. Kanonspel för hela familjen :o)

Nu blir det lördagsmys framför tvn. Vi väntar på bästa programmet...Helt magiskt!

Ha en skön helg!

Kram Lovisa